Att driva företag handlar även om att hålla koll på företagets ekonomi, och bara för att man är grymt bra på marknadsföring och reklam så betyder det inte automatiskt att man är lika duktig på att hålla koll på företagets ekonomi – så varför inte ta hjälp med företagets redovisning.

Modern Ekonomi i Göteborg är en redovisningsbyrå som hjälper kunder som arbetar inom allsköns alla olika branscher med att från löpande redovisning och bokslut till andra ekonomiska grejer man måste hålla koll på som företag såsom inkomstdeklarationer och lön. Dessutom arbetar man även med rådgivning. Så om du inte behöver hjälp med det faktiska arbetet men kanske behöver vägledning i hur du ska göra kan detta vara en tjänst värd att titta lite extra på. Men innan du tar hjälp kan det vara bra att själv få grepp om företagets ekonomi. Här är fyra tips som Driva Eget tipsar om:

  • Kolla upp företagets intäkter och utgifter – helt enkelt att du kollar detta och sedan gör en budget för kommande år, en kvalificerad gissning om företagets vinster för kommande år och även mål man ska nå.
  • Få koll så du betalar rätt skatt – kolla hur företaget deklarerar till Skatteverket och se över processen ni gör detta på, kanske är det deklarationerna och redovisningen ni behöver hjälp med?
  • Sänk företagets kostnader – lägger ni mycket pengar på onödiga saker? Kolla om ni kan byta leverantörer eller se över om byrån har möjlighet att ingå partnerskap med annan byrå inom samma bransch för att sänka utgifterna.
  • Hitta sätt att smidigt fakturerar kunderna – en mediebyrå arbetar oftast löpande med kunder och fakturerar på månadsbasis, finns det något sätt att göra detta smidigare? Exempelvis byta pappersfakturorna mot digitala versioner eller anlita en extern part som hanterar denna bit?

Bokföring och redovisning

Det finns även andra saker som kan vara bra att titta lite extra på när det är dags att få koll på mediebyråns ekonomi. Till exempel kan det vara bra att bli mer involverad i hur företaget faktiskt bokför och redovisar, och tips på hur man enklast gör sådana saker finns förklarat hos verksamt.se som drivs av olika myndigheter för att ge samlad information till företagare på en och samma plats. Här har man bland annat lagt upp en film som ger tips på hur du får koll på den ekonomiska situationen, film om hur du gör med årsredovisning för små aktiebolag och även bra information om hur man ökar företaget likviditet eller styr upp företagets affärsdokument på ett smart sätt rörande offerter och anbud, fakturor och betalningspåminnelser med mera.

Få ekonomiskt stöd

Är ditt medieföretag i behov av ekonomiskt stöd? Då finns möjlighet att ansöka om företagsstöd via Tillväxtverket på deras hemsida. Där kan man söka både investeringsbidrag för att använda till exempelvis lokaler och även en konsultcheck för att hyra in konsulthjälp såsom en redovisningskonsult som kan styra upp ekonomin, samt att det finns många fler stödsmöjligheter såsom m att ansöka om mikrostöd och innovationsstöd eller lån.