I svallvågorna av Coronapandemin är ingenting längre som det var förut. Parallellt med de varsel och uppsägningar som haglat tätt under våren spirar ändå kreativiteten: antalet nyföretagare ökar, oväntade samarbeten uppstår. Många företagare lider dock i onödan – att nu släppa på kontrollbehovet och våga be om hjälp blir A och O för att navigera rätt.

I en spretig och instabil marknad är det lätt att gå fel. Månader av ekonomisk stress och mentala utmaningar prövar dessutom psyket rejält för de flesta företagare. Räkna samtidigt med att kundernas kritiska blick på din verksamhet kvarstår. Behovet av ett holistiskt perspektiv på företagande ökar, läs mer här om hur du kan integrera hållbarhet i din affär.

Dyrköpt missuppfattning

Begreppet rådgivning förknippas ibland med kritik gentemot framförallt finansbranschen. Många räds dock rådgivning och att ta in en second opinion helt i onödan och missar fördelarna en extern rådgivare eller byrå kan bistå med: kritiska frågor som ingen vågar ställa internt, konkreta frågeställningar för ledning och styrelse att arbeta med på strategisk nivå, kort- eller långsiktigt ökad lönsamhet tack vare bättre fokus.

Desperation eller innovation?

Exempelvis är det ökande antalet nya aktiebolag inte helt oproblematiskt – en stor del av de nykläckta entreprenörerna utgörs nämligen av unga och grupper som står långt ifrån arbetsmarknaden. Samtidigt ökar smittspridningen av Corona just nu bland de unga:

”Det är ett dåligt tecken”, kommenterar statsepidemiolog Anders Tegnell utvecklingen.

Hur många av de nystartade som klarar såväl de fysiska som mentala utmaningarna kring företagandet i år är förstås omöjligt att förutspå. Att kunna inse sina begränsningar och be om hjälp är dock inte bara en styrka, det är en krass förutsättning för konverteringar och ROI. Våga därför se sanningen i vitögat – ta hjälp med dina företagsutmaningar i höst.