När nya streamingtjänster lanseras marknadsförs de ofta som ”ett Spotify för…” Så vad ska man kalla det när Spotify nu själva kommer att producera och streama tv-serier.

Spotify är mer än något annat i Sverige företaget som fick svenskarna att förstå vad streaming är. I ett internationellt perspektiv är man långt ifrån störst, men om man ska förklara vad Netflix är för någon som inte är bekant med tjänsten, då kan man alltid förklara det som ett ”Spotify för tv-serier och film”.

Nu kommer dock nyheten att Spotify även kommer att börja producera, och streama, tv-serier. Till sin satsning har man knutit Tim Robbins, skådespelare och regissör som bl.a. har synts i High Fidelity, Top Gun och Mystic River, och entreprenören Russell Simmons, som bl.a. grundade skivbolaget Def Jam.

Serier och musikserierDaniel Ek, grundare av Spotify

Sedan ett år tillbaka har Spotify avtal med flera producenter av rörlig bild, bl.a. Vice, BBC och Comedy Central. Men nu kommer man alltså att producera eget innehåll, som ett komplement till det som man köper in från andra. Sammanlagt rör det sig om tolv tv-serier, med avsnitt på upp till 15 minuter. Mer om denna nya satsning finns att läsa här. Spotifys användare i USA, Storbritannien, Tyskland och Sverige kommer att kunna se serierna i appen.

Föga förvånande kommer fokus att ligga på musik: en serie kommer att handla om betydelsefulla ögonblick i musikhistorien, bl.a. inspelningen av epokgörande album som t.ex. Beach Boys Pet Sounds. En annan serie, Drawn & Recorded, kommer att handla om ögonblick i stora artisters liv. Här kommer man att kunna lära känna bl.a. Elvis Presley och Blind Willie Johnson. Det kommer att vara stor spridning mellan olika musikgenrer, från blues över hårdrock till hiphop.

Längre fram kommer också serier anpassade för unga. Det kommer framför allt att röra sig om komedier och animerade program.